Natuur

Het is misschien wel de beste manier om het eiland Tholen te verkennen. Fietsen of wandelen over en langs de Thoolse dijken .

Stille kronkelende weggetjes met een prachtig uitzicht over het polderlandschap. Ieder dijkje verteld tot aan de dag van vandaag zijn eigen geschiedenis.

 

Dijken zijn een van de belangrijkste natuurlijke elementen van het polderland en bezitten een rijke fauna en flora. Ze zijn van oudsher begroeid met gras en eeuwenlang worden ze begraasd door schapen en koeien. In de middeleeuwen kregen inwoners van Tholen van Karel V toestemming om bomen op de binnendijken en langs wegen te planten voor brandstof in de winter.

 

Het eiland Tholen veranderde van een kaal landschap in een land met hoge bomen. Iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds te zien is.

Langs de zeedijken vind je getijzones. Dit is een gebied tussen de hoog-en laagwaterlijn.

 

Tussen de stenen van de zeedijk scharrelen strandkrabben op zoek naar een lekker hapje en als je goed kijkt kun je een alikruik of paardenanemoon tegenkomen.

 

Met een verrekijker kan je vanaf de zeedijk met laag water de vogels bekijken die op het slik aan het eten zijn.

 

Inlagen,

 

Een inlaag is een stuk grond tussen twee dijken. Wanneer er in vroegere tijden een dijk dreigde te verzakken, dan namen de bewoners op tijd maatregelen om zich te beschermen tegen de dreigende wateroverlast.

 

Ze bouwden land inwaarts gewoon een reserve dijk. Deze dijk  moest er voor zorgen, dat wanneer de zeedijk doorbrak, het water niet direct het achterliggende land onder water zette.  

 

Het eiland Tholen staat bekend om de eerste oogst “nieuwe aardappelen” die geveild worden. Voor de rest worden er veel uien, graan, wortelen, suikerbieten en mais verbouwd.

 

Ook vind je op het eiland prachtige kleurrijke bloemenvelden die voor het bloemenzaad zorgen.

Oosterschelde

Natuur

Bijna nergens vind je zoveel mogelijkheden om van het water te genieten ...

Waar vind je zo'n grote verscheidenheid aan natuur als op het eiland Tholen? ...

Vele trouwe gasten gingen u al voor, maar ook u zult gastvrij ontvangen worden...

Bekijk de city specail over het eiland Tholen ....

Doen & Zien

Evenementen

Dijken en polders