Natuur

Anna Jacobapolder

 

Tot op heden zien we in de eendenkooi de overblijfselen van een oud kreekrestant liggen. De kreek met oevers maakte ooit deel uit van het grote stroomgebied de Oosterschelde. In 1846 kwam daar een einde aan met de inpoldering van de Anna Jacobapolder. De eendenkooi werd in 1882 opgericht door Martini Buys, schoonzoon van bedijker, kapitein der genie W.F. Del Campo genaamd "Kamp".

 

Voor de oprichting van de eendenkooi verkreeg hij Koninklijke goedkeuring van Willem III.

 

Eendenkooien dateren uit de vroege middeleeuwen. Zij dienden als jachtmiddel voor het vangen van wilde eenden. Onze natte gebieden bleken daarvoor bijzonder geschikt.

 

Van de ongeveer1400 eendenkooien in ons land, zijn er maar ruim 100 overgebleven.  In Zeeland zijn er nog 3 van de 7 in tact.

Rond de kooi werd een recht van afpaling gevestigd gemeten uit het midden van de kooi. Binnen die cirkel, hier 625 m. geld een jachtverbod en mag de rust op geen enkele wijze worden verstoord.

 

Eendenkooien zijn oases van rust. Zij zijn tot stand gekomen door intensieve samenwerking van kooibedrijf en natuur. In 1984 werd de eendenkooi aangekocht door de Stichting Het Zeeuwse Landschap.

 

Het gebied is 11 ½ hectare en heeft een rijke variatie aan soorten binnen de leefgemeenschap.

 

Waar ?

Noordweg 51, 4675 RN  Sint Philipsland

Oosterschelde

Natuur

Bijna nergens vind je zoveel mogelijkheden om van het water te genieten ...

Waar vind je zo'n grote verscheidenheid aan natuur als op het eiland Tholen? ...

Vele trouwe gasten gingen u al voor, maar ook u zult gastvrij ontvangen worden...

Bekijk de city specail over het eiland Tholen ....

Doen & Zien

Evenementen

Eendenkooi