Eiland Tholen

Met de kerk in het midden van het dorp is Poortvliet een echt ring dorp.

 

In een oude oorkonde van 1200 wordt Poortvliet voor het eerst vermeld. Het dorp ligt in een van de oudste bedijkingen en in de grootste polder van het eiland Tholen tussen Tholen-stad en Scherpenisse.

 

Zodra u het dorp binnenkomt, ziet u bij het zuid-plantsoen een woonhuis dat dateert uit de 18e eeuw, met in de voortuin een prachtige waterpartij. Dit is de voormalige ambtswoning van de burgermeesters van Poortvliet.

 

De grote gotische kerk in het midden van de ring, laat duidelijk zien dat Poortvliet in de Middeleeuwen van enig belang was. De kerk is tijdens de Tachtigjarige Oorlog door brand zwaar beschadigd geraakt, maar is later in eren hersteld.

 

Op de torenklok staan de gewichtige Latijnse woorden: ‘Vivos Voco Mortus’ wat zoveel betekent als: ‘Ik roep de levenden en beween de doden’.

 

Een andere opvallende verschijning in het dorp is de korenmolen ‘De Korenaar’ uit 1710.

 

In de loop der jaren hebben zich aan de rand van het dorp enkele grote ondernemingen gevestigd. Met name door Woonboulevard Poortvliet heeft het dorp regionale bekendheid gekregen. De vele vierkante meters vormen een prima dagbesteding.

Oosterschelde

Natuur

Bijna nergens vind je zoveel mogelijkheden om van het water te genieten ...

Waar vind je zo'n grote verscheidenheid aan natuur als op het eiland Tholen? ...

Vele trouwe gasten gingen u al voor, maar ook u zult gastvrij ontvangen worden...

Bekijk de city specail over het eiland Tholen ....

Doen & Zien

Evenementen

Poortvliet