Landleven

Vissen

 

Een versere vis dan uit het Oosterscheldewater kunt u niet vangen. Het eiland Tholen en Sint Philipsland zijn een eldorado voor zoutvisssers.  Door het zuivere water zijn de vissen erg gezond. Tong, bot, paling, makreel en geep zijn enkele voorbeelden van eetbare vissen die u zelf uit dit water kunt halen. Gaat u de uitdaging aan?

 

Op Sint-Philipsland vormen de koppen van de voormalige veerhaven Zijpe een schitterende plaats. Volop parkeerruimte en rust. Geep en zeebaars mag u hier verwachten. De zeebaarzen zijn hier vaak erg groot.

Op het eiland Tholen vindt u talrijke zeer goede stekken. Bij Sint-Annaland op de dijkkop rechts van het haventje. Mooie geep. Die treft u ook aan bij de haveningang van Stavenisse. Achter Sint-Maartensdijk zijn de oude strekdammen prima stekken maar u staat daar niet vaak alleen. Geep en kleine zeebaars. Een uitgelezen visstek is de pier bij Gorishoek. Ook Strijenham biedt goede mogelijkheden.  De Oesterdam heeft bij tijd en wijle een ware invasie van geep, maar ook van surfers.

 

Bovendien kunt u in veel havens een vissersboot afhuren die u naar de beste visstekken brengt.

 

Rapen

 

Wat is er leuker dan je eigen maaltijd mossels, kokkels, oesters, kreukels of scheermesjes bij elkaar rapen? Allemaal erg lekker. En gewoon gratis te vinden.  

 

Mag je zomaar schelpdieren rapen ?

Ja, dat is juist zo fijn: het is wettelijk toegestaan om per persoon maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen gebruik te rapen. Maar er zijn wel restricties: alleen op de bij laag water toegankelijke stukken en buiten de commerciƫle mossel- of oesterpercelen mag je ze rapen. Oesters liggen dan lijdzaam te wachten tot er weer water is, kokkels en scheermesjes graven zich in en spuwen af en toe water naar boven, mosselen houden zich vast aan rotsen of aan elkaar. Op sommige plekken kun je ze allemaal in overvloed rapen. De kleine kreukeltjes kun je 'plukken' op kademuurtjes en tussen stenen en rotsblokken.

 

Hoe eet je schelpen ?

Rauwe schelpen houden hun klep stijf dicht. Door verhitting gaan ze vanzelf open. Schelpen die al open zijn, moet je weggooien. Hoewel je oesters meestal rauw eet, met een drupje citroen en versgemalen peper, kun je ze ook prima stomen of bakken. Het openen van rauwe oesters (met een oestermes) moet je leren! Mosselen, kokkeltjes, scheermesjes en alikruiken worden meestal kort gekookt of gestoofd, maar ook die kun je rauw eten. Zeeuwen eten kreukels met krentenbrood. Met een kromme naald peuter je de diertjes uit de schelp, lekker priegelwerk.

 

Zit er geen zand in ?

Ja. Daarom kan je wilde mosselen, kokkeltjes en scheermesjes het beste eerst een paar uur in schoon water leggen, dan spugen ze het zand in hun schelp uit. Gekweekte mosselen bevatten meestal geen zand, omdat ze al door de kweker zijn 'verwaterd'.

 

Recept Alikruiken

Oosterschelde

Natuur

Bijna nergens vind je zoveel mogelijkheden om van het water te genieten ...

Waar vind je zo'n grote verscheidenheid aan natuur als op het eiland Tholen? ...

Vele trouwe gasten gingen u al voor, maar ook u zult gastvrij ontvangen worden...

Bekijk de city specail over het eiland Tholen ....

Doen & Zien

Evenementen

Vissen en rapen