Oosterschelde

Strandjes ...

In luwe hoekjes van de Oosterschelde liggen kleine, knusse strandjes. Je kunt er zwemmen, snorkelen, vissen naar garnaaltjes of gewoon pootje baden.

 

Is het water nog te koud? Dan is het ook erg leuk om langs de strandjes te speuren naar aangespoeld materiaal, zoals wieren, schelpen en andere (sporen van) waterdieren. Neem als je op stap gaat eens een zoekkaart mee!

 

Leuke Oosterscheldestrandjes vind je onder meer bij Wemeldinge, het Goese Sas, Katseveer, Kats, Colijnsplaat, Wissenkerke, Gorishoek, de Schelphoek en nog veel meer. Wat is leuker dan stille, verlaten strandjes zelf te ontdekken?

 

Het zoutgehalte ...

Het water in de Oosterschelde is de laatste decennia zouter geworden. Dat heeft alles te maken met de deltawerken. Vroeger stroomde zoet water van onder meer Rijn en Schelde via de Oosterschelde naar zee. Het zoutgehalte achter in de Oosterschelde schommelde dan ook met de aanvoer van dat zoete water. Door de bouw van de Oesterdam en Philipsdam gebeurt dat niet meer. Het enige water dat nog binnenkomt is het zoute zeewater uit de Noordzee.

 

De watertemperatuur ...

Door de Oosterscheldekering vindt de uitwisseling van zeewater met water uit de Oosterschelde langzamer plaats dan voorheen. Het water blijft aanmerkelijk langer staan. Daardoor heeft het een grotere kans op te warmen. Bij mooi weer worden de drooggevallen slikvlakken en zandbanken bovendien opgewarmd door de zon. Bij vloed wordt deze warmte weer snel afgegeven aan het water. De watertemperatuur is daardoor 's zomers iets hoger dan vroeger.

 

De helderheid ...

Als je vanaf de Oosterscheldekering naar de stroming kijkt, kun je het je haast niet voorstellen, maar de stroomsnelheden in de Oosterschelde als geheel zijn afgenomen. In het water meegevoerde slib- en zanddeeltjes bezinken daardoor eerder. Bovendien zorgt de geringere aanvoer van water ook voor minder slib en zand. Al met al is het water daardoor helderder dan voorheen. Dit heeft gevolgen voor de natuurlijke ontwikkeling. Soorten die voor hun bescherming op troebeler water aangewezen zijn, zijn minder gelukkig. Maar met name oogjagers zoals zeehonden en aalscholvers profiteren van de veranderingen.

Oosterschelde

Natuur

Bijna nergens vind je zoveel mogelijkheden om van het water te genieten ...

Waar vind je zo'n grote verscheidenheid aan natuur als op het eiland Tholen? ...

Vele trouwe gasten gingen u al voor, maar ook u zult gastvrij ontvangen worden...

Bekijk de city specail over het eiland Tholen ....

Doen & Zien

Evenementen

Wist je dat ...