
Het Viskeperk
De vismarkt van vroeger in Tholen.
Het pleintje aan het einde van de Visstraat – bij de Kaai waar de oorspronkelijk haven lag – werd sinds de Middeleeuwen gebruikt voor de verkoop van vis. Al in 1462 gaf Hertog Philips de Goede toestemming om het zogenaamde ‘innegeld’ bij de visafslag ten goede te laten komen aan de stad. In 1472 werd dit recht op haar beurt verhuurd aan Cornelis Hughenzn voor 3 pond en 11 schellingen en in 1578 aan Christiaen Dirickszn voor 8 pond per jaar. Dit markeerde het begin van een georganiseerde vishandel in Tholen.
Regels en tradities
De vismarkt kende strikte regels. Artikel 161 van een middeleeuwse politieverordening bepaalde bijvoorbeeld dat alle aangevoerde vis gekeurd moest worden. Bovendien mocht vis alleen op de markt worden verhandeld. De ‘inneman’ verzorgde de afslag van de vis, terwijl twee door het stadsbestuur aangestelde keurmeesters toezagen op de kwaliteit. Bedorven vis moest worden teruggegooid in de haven. Overtreding van de regels kon leiden tot boetes, waarvan de opbrengst deels naar de stadsarmen gingen en deels naar de keurmeesters.
Van banken naar visperk
In de 16e eeuw bestond de inrichting van de markt uit twee visbanken op een open plein. Rond 1590 werd de ruimte bestraat met kasseien uit de nabij gelegen gehavende en later geheel verdronken stad Reymerswael. In de 17e eeuw werd hier een omheining aan toegevoegd: het ‘Viskeperk’. Met water uit de centrale welput werd de markt schoongehouden, terwijl de omheining de handel overzichtelijk en geordend hield.


Opkomst, verval en herstel
Tot de Tweede Wereldoorlog bleef het Viskeperk in gebruik. Daarna raakte het terrein in verval. In 1981 blies de vereniging Huis en Heem nieuw leven in deze historische plek. De originele verroeste metalen palen werden vervangen door natuurstenen exemplaren, waardoor de uitstraling van het oorspronkelijke visperk behouden bleef
Huidige betekenis
Veel in haar omgeving is verdwenen of veranderd, echter deze plek met een rijke maritieme geschiedenis is gebleven. Het Viskeperk staat symbool voor een eeuwenoude traditie van visserij, handel, samenwerking en zorg voor kwaliteit.
