Ga naar hoofdinhoud

Vissen en rapen op Tholen

Vissen op Tholen

Een versere vis dan uit het Oosterscheldewater kun je niet vangen. Zeevissers houden van Zeeland. Door het zuivere water zijn de vissen erg gezond. Zeebaars, tong, bot, makreel en geep zijn enkele voorbeelden van eetbare vissen die je zelf kunt vangen mits deze aan een minimale maat voldoen. De visstand is tegenwoordig aanzienlijk veranderd en verminderd, maar je maakt goede kans om met je hengel haaien en roggen vanaf de dijken op Tholen te vangen. Hoe bijzonder is dat?

Vanaf de dijk of vanaf het water
Op het eiland Tholen vind je talrijke visstekken. Het vangen van vis vanaf de zeedijk is tegenwoordig echter een toevalstreffer. Wil je het toch proberen ga dan eens naar Sint-Annaland op de dijkkop bij het strandje of bij de haveningang van Stavenisse op de steiger. Achter Sint-Maartensdijk zijn de oude strekdammen goede stekken. Ook de pier bij Gorishoek en het haventje van Strijenham bieden mogelijkheden. Betere kans om iets te vangen heb je tijdens een boottocht. Veel sportvisboten zijn verdwenen, echter vanuit de Bergse Diepsluis wordt er nog altijd gevaren. Of huur een charterboot die vanuit de haven van Stavenisse richting de Zeelandbrug of Neeltje Jans vaart, daar is de kans nog groter om iets te vangen.

Zoetwatervissen
Zoetwatervissen is iets wat op Tholen erg aantrekkelijk is en nog relatief onbekend. Op www.visplanner.nl kun je vinden waar je allemaal (met vergunning/VISpas) mag vissen. Met deze VISpas mag je trouwens ook op aangewezen plaatsen op de Thoolse slikken voor eigen gebruik wormen spitten. In de watergangen in de polders kun je veel en hele mooie karpers vangen, echter op sommige plekken ook roofvissen, zoals snoek en baars. Voor kinderen zijn de waterpartijen binnen de dorpskernen erg leuk om te (leren) vissen met een gevarieerd visbestand zoals voorn, giebel en karper bijvoorbeeld.

(de tekst gaat door onder de foto)

532df13ac7081-1200x800

Rapen op Tholen

Ook liefhebbers van oesters en andere schelpdieren houden van Zeeland. Wist je dat de ‘Zeeuwse platte’ en de ‘Zeeuwse bolle’ oesters, ofwel de ‘creuse’ gekweekt worden in de Grevelingen en de Oosterschelde? En… je mag oesters ook zelf rapen! Een ervaring om nooit te vergeten!

Mosselen rapen
Wat is er leuker dan je eigen maaltijd mossels, kokkels, oesters, alikruiken (of op z’n Zeeuws: kreukels) of scheermesjes bij elkaar rapen? Allemaal erg lekker en gewoon gratis te vinden op daartoe aangewezen plekken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in Bergsediepsluis ten zuidwesten van Tholen stad en De Pluimpot bij Sint Maartensdijk. Rapen mag alleen aan de voet van de dijk in daarvoor aangewezen dijktrajecten.

Mag je zomaar schelpdieren rapen?
Het is wettelijk toegestaan om per persoon maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen gebruik te rapen. Maar er zijn wel restricties: alleen op de bij laag water toegankelijke stukken en buiten de commerciële mossel- of oesterpercelen mag je ze rapen. Oesters liggen dan lijdzaam te wachten tot er weer water is, kokkels en scheermesjes graven zich in en spuwen af en toe water naar boven, mosselen houden zich vast aan rotsen of aan elkaar. Op sommige plekken kun je ze allemaal rapen. De kleine kreukeltjes kun je ‘plukken’ op kademuurtjes en tussen stenen en rotsblokken.

Waar mag je rapen?
Bekijk daarvoor de kaart op Nationaal Park Oosterschelde. Het is verboden om het slik op te gaan en daarbij de vogels te verstoren.

Waar en wanneer kun je het beste rapen?
Kijk voordat je wilt gaan rapen wat het tij is. Het maakt nogal uit of het eb of vloed is, want oesters, kokkels en mosselen vind je alleen bij laag water (eb). In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Wat het tij is, kun je vinden in de getijdentabel, kijk daarvoor op www.getij.nws.nl.

Hoe eet je schelpen?
Rauwe schelpen houden hun klep stijf dicht. Door verhitting gaan ze vanzelf open. Schelpen die al open zijn, moet je weggooien. Hoewel je oesters meestal rauw eet, met een drupje citroen en versgemalen peper, kun je ze ook prima stomen of bakken. Het openen van rauwe oesters (met een oestermesje) moet je leren! Mosselen, kokkeltjes, scheermesjes en alikruiken worden meestal kort gekookt of gestoofd, maar ook die kun je rauw eten. Zeeuwen eten kreukels met krentenbrood. Met een kromme naald peuter je de diertjes uit de schelp, lekker priegelwerk.

Zit er geen zand in?
Ja zeker wel. Daarom kan je wilde mosselen, kokkeltjes en scheermesjes het beste eerst een paar uur in schoon zeewater leggen, dan spugen ze het zand in hun schelp uit. Gekweekte mosselen bevatten meestal geen zand, omdat ze al door de kweker zijn ‘verwaterd.’

Respect voor de natuur
Onze omgeving is rijk aan vele soorten vogels die net als de talrijke bezoekers aan onze gemeente ook graag hier bivakkeren en genieten van de rust. Vogels zijn gebaat bij die rust en daarom een dringende oproep om die rust niet te verstoren. Op die manier blijft er een goede balans tussen natuur en mens en kunnen we blijven genieten van onze omgeving.

Tips bij het rapen van Oesters

  • Doe vooraf goed onderzoek naar vervuilde oesters en parasieten. Voordat je oesters verzamelt, oriënteer je op internet!
  • Vermijd open of gebroken oesters, waar krabben uitkomen, oesters met een rare vorm, stinkende exemplaren of oesters onder zeepokken. Onze ogen en neus zijn onze beste gids. Als je twijfelt, eet het niet.
  • Verzamel alleen wat je wilt consumeren. Je mag 10 kilo meenemen, maar waarom zou je dat doen als je later de helft weggooit?
  • Verzamel alleen op plaatsen waar het is toegestaan. Op de site van Het Nationaal Park De Oosterschelde vind je de plekken waar je geen boze oesterkwekers achter je aankrijgt!
  • Kies een schone en zuivere plek om oesters te verzamelen. Olie op het water of zwarte modder op de bodem betekent meestal een slechte kwaliteit van de oester. Het is ook niet aanbevolen om dicht bij een haven of industriegebied te verzamelen.
  • Verzamel in de regel tijdens de periode met een “r” in de maand (september tot april). In de zomer of bij een erg warm voorjaar kunnen oesters melkachtig vocht produceren.
  • Verzamel de oesters die bij laag water net boven water liggen. Ze hebben dan het meest verse water in zich en blijven langer vers. Neem ze niet mee als je twijfelt over de tijd dat ze uit het water zijn.
  • Verzamel kleinere oesters (ongeveer 8-10 cm) voor rauwe consumptie en grotere exemplaren (> 20 cm) om te stomen of te gratineren. Oesters groter dan 20 centimeter zijn er, maar moeilijk te openen.

Uitgelichte bedrijven

Back To Top