Toerisme en beleving
Klapbank in Anna Jacobapolder
Op de plek waar vroeger het pontje naar Zijpe vertrok, staat in Anna Jacobapolder een moderne versie van de oude klapbank. Een bank om even uit te rusten én om van verhalen te genieten. Mensen kunnen op de klapbank plaatsnemen, met een druk op de knop kiezen voor een van de vier verhalen, waarna het verhaal vanzelf afspeelt.
Verhalen
Wie op de moderne klapbank in Anna Jacobapolder gaat zitten, krijgt via speakers in de rugleuning van de bank verhalen over de omgeving van Anna Jacobapolder en Tholen te horen. Dankzij de ingebouwde geluidsinstallaties kunnen verhalen over de omgeving van Anna Jacobapolder en Tholen worden gelezen en beluisterd. Er zijn vier verhalen te beluisteren die ieder ongeveer drie minuten duren. Gekozen is voor een viertal thema’s. Leven op het schor, zo rond 1487, de Spaanse troepen door het Zijpe uit 1575, Tram en veer met een verhaal over de periode rond 1900 en de Duitse aanval van 1945.
Composities
De klapbank die nu in Anna Jacobapolder staat, bestaat uit drie geschakelde banken waarop twintig mensen kunnen zitten. “De gebruikte materialen voor de klapbank zijn duurzaam, onderhoudsarm en vandalismebestendig”, zo laat de gemeente Tholen weten. “De klapbank is een initiatief van Erfgoed Zeeland, die in totaal 10 klapbanken plaatst, verspreid door Zeeland. De bank is ontworpen om het cultureel erfgoed in Zeeland beter zichtbaar te maken. Bovendien draagt de klapbank bij aan de belevingswaarde van het toeristisch product in Tholen. De bank maakt onderdeel uit van het netwerk van ankerplaatsen dat in de periode 2014-2019 wordt gerealiseerd in het kader van het provinciale programma Zeeuwse Ankers.”
Wandelen en fietsen
De gemeente Tholen is blij met de plaatsing. “De klapbank past helemaal binnen de uitgangspunten van het toeristisch beleid van Tholen. Hierin staat namelijk de beleving centraal. Bezoekers willen tegenwoordig het gebied echt leren kennen door verhalen over de plaats te horen. Ook zetten we in op betere voorzieningen op het gebied van wandelen en fietsen. De klapbank is voor beide aspecten van grote toegevoegde waarde”, aldus het college van B&W. De gemeente zorgt, in samenwerking met Erik Moerland van Restaurant ’t Veerhuis en Heemkundekring Philippuslandt, voor het onderhoud van de bank.
De ankerplaats in Anna Jacobapolder is de achtste in de reeks van tien ankerplaatsen in Zeeland. Er staan reeds banken in: Yerseke, Dreischor, Borssele, Kamperland, Sas van Gent, Hulst en Burgh. In oktober 2019 worden nog banken gerealiseerd in Aardenburg en Middelburg.