Sint-Maartensdijk een Oranje smalstad met rust, ruimte en natuur
Aan de zuidwest kust van het eiland Tholen ligt Sint-Maartensdijk. Vanaf de dijk aan de rand van de Oosterschelde heb je een mooi zicht op Sint-Maartensdijk. Je ziet direct waar het in deze kern om draait: rust, ruimte en natuur. Het mooie oude centrum heeft maar liefst 27 rijksmonumenten, waaronder de Maartenskerk uit de 15e eeuw en het oude Raadhuis uit de 16e eeuw. Het dorp combineert op fraaie wijze historische panden met moderne bouwstijlen. De voormalige haven is op herkenbare wijze aanwezig en tegenwoordig in gebruik als parkeerplaats. Vanuit de gezellige dorpskern sta je binnen een paar minuten in de natuur. Je kunt nog kiezen ook. Ga je voor het water van de Oosterschelde, natuurgebied de Pluimpot of het weidse polderlandschap? Wandelaars en fietsers komen hier door de centrale positie op het eiland Tholen volop aan hun trekken. Ook watersporters komen niets te kort. In de nabijheid van Sint-Maartensdijk is een mooi kleinschalig strand en een prachtige duiklocatie te vinden die garant staan voor waterpret.
Rijke historie, verbonden met Oranje
Je staat versteld van de rijke historie van Sint-Maartensdijk, dat al in de 13e eeuw op de kaart staat. In de 16e eeuw komt het kasteel van Sint-Maartensdijk – en daarmee ook de smalstad zelf – in het bezit van de Oranjes en vandaag de dag is Koning Willem Alexander nog steeds ‘Heer van Sint-Maartensdijk’. Het kasteel is helaas gesloopt, maar de slotgracht is nog altijd te zien. Momenteel worden er plannen gemaakt om het kasteel weer zichtbaar te maken. Lees hier meer over de boeiende geschiedenis van Sint-Maartensdijk.
Wonen in Sint-Maartendijk
Rust en ruimte
Het is fijn wonen in “Smerdiek” zoals de lokale bevolking het dorp van oudsher noemt. Oorspronkelijke bewoners en bewoners van buitenaf genieten allemaal van het ontspannen dorpsleven. De “Smerdiekenaars” waarderen de rust en de nabijheid van de polders en natuur (“even naar de ’Pluumpot’ of aan de dijk naar de Oosterschelde kijken”). Het dagelijks leven in Sint-Maartensdijk is heel sociaal. De mensen groeten elkaar en in het dorp kom je altijd wel een bekende tegen met wie je een praatje kunt maken.
Gewoon goed wonen in Smerdiek-West
Smerdiek-West is een sympathieke wijk in het westen van Sint-Maartensdijk. Hier maken oude huurwoningen plaats voor moderne en energiezuinige nieuwbouw. Er komen koop- en huurwoningen, rijwoningen en appartementen. Geschikt voor gezinnen, starters en senioren. Duurzaam, energiezuinig en levensloopbestendig wonen staan hierbij voorop. Smerdiek-West wordt een wijk waar het gewoon goed wonen is. De sociale leefomgeving met goede voorzieningen is ideaal voor jonge gezinnen en huidige bewoners. De kinderen kunnen straks lopend naar de nieuwe brede school, winkels bevinden zich op loopafstand en ook het Medisch Centrum Pluimpot , woonzorgcentrum Maartenshof , het sport- en gemeenschapscentrum en het zwembad zijn altijd in de buurt. Wat je woonwens ook is, je vindt het in Smerdiek-West. Heb je interesse om hier te wonen? Neem voor koopwoningen contact op met Bouwgroep De Nijs-Soffers. Meer informatie over de huurwoningen vind je bij Stadlander.
Nieuw park
Gelijktijdig met de bouw van de nieuwe woningen wordt er in Smerdiek-West ook een park gerealiseerd. Wethouder Frank Hommel: “Dit park draagt bij aan de leefbaarheid in de kern. Het is er niet alleen voor Smerdiek-West maar voor heel Sint-Maartensdijk. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en ontspannen. Daarnaast is het ook goed voor de diversiteit van vogels, insecten en bloemen in de wijk.” Bankjes, speeltoestellen of een jeu-de-boules baan?
Winkelen in Sint-Maartendijk
In het centrum van Sint-Maartensdijk kan je prima terecht voor je dagelijks boodschappen. Supermarkten Spar en Lidl zijn gevestigd op de Markt. De lokale middenstand biedt een breed palet aan voorzieningen, waaronder een ambachtelijke slager met vlees uit de directe omgeving, een warme bakker die alles zelf maakt in eigen bakkerij, een drogisterij, een slijterij, juwelier en een kantoorboekhandel. In het Wegwijslokaal vind je veel lokale streekproducten vanuit de gemeente Tholen en de rest van Zeeland. Je bent hier ook welkom voor een gastvrij kopje koffie. In de grote kringloopwinkel van het Leger des Heils komen liefhebbers van koopjes en antiquiteiten volop aan het trekken. Boerderijwinkels in de directe omgeving bieden een rijk gamma aan streekproducten. Ook voor je persoonlijke verzorging kan je prima terecht in Sint-Maartensdijk. Er zijn een aantal kappers en schoonheidssalons gevestigd.
Basisonderwijs & kinderopvang in Sint-Maartendijk
Sint-Maartensdijk heeft twee basisscholen, openbare basisschool De Rieburch en de christelijke Juliana van Stolbergschool. Op dit moment hebben beide scholen hun eigen gebouw. Er wordt gewerkt aan een nieuwe, brede school, waardoor de twee scholen onder één dak komen. In het nieuwe pand komt onder andere ook Zo kinderopvang en de GGD. De brede school opent naar verwachting in 2023 de deuren. Voor kinderopvang kan je ook terecht bij Villa Vrolijk en kinderopvang Upp.
Gezondheid
.
.
Medisch Centrum Pluimpot
In april 2021 is het splinternieuwe Medisch Centrum Pluimpot geopend aan de Rädda Barnenstraat 7. De huisartsen van Sint-Maartensdijk, Scherpenisse, Stavenisse en Poortvliet houden hier praktijk. Het centrum heeft een duidelijke regio-functie, met naast de huisartsen onder andere ook fysiotherapie, logopedie en een apotheek. Daarnaast vind je in Sint-Maartensdijk praktijken voor osteopathie, fysiotherapie, oefentherapie, podotherapie, en een diëtiste.
Zorgloket Smerdiek
Zorgloket Smerdiek brengt Smerdiekenaars bij elkaar. Inwoners met een hulpvraag kunnen een beroep doen op één van de vrijwilligers. Voor een klusje of boodschap, vervoer naar het ziekenhuis, of een gezellig kopje koffie of een wandeling. Het zorgloket maakt een zorgkaart, die huis aan huis wordt verspreid. Hierop staan alle instellingen die actief zijn op het gebied van zorg en welzijn. Op dit moment is zorgloket Smerdiek nauw betrokken bij het project Empowercare. Dit project is erop een gericht om 65+ en chronisch zieken van 55+ te helpen bij het langer zelfstandig blijven wonen. Het zorgloket werkt met vrijwilligers. Wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar: zorgloketsmerdiek@outlook.com of kijk op hun Facebook pagina.
Zorgboerderij An de Diek
Zorgboerderij An de Diek is een dagbesteding voor ouderen met dementie, psychische, verstandelijke en/of lichamelijke problemen. De zorgboerderij is onderdeel van Schutse Zorg Tholen. Meer informatie vind je hier, of mail naar: info@schutsezorgtholen.nl.
Woonzorgcentrum Maartenshof
WoonzorgcentrumMaartenshof is prachtig gelegen aan de rand van het dorp. Hier kan je zelfstandig wonen met zorg dichtbij. Ook zijn er twee groepswoningen voor mensen met dementie en een ontmoetingscentrum. Vanuit het woonzorgcentrum ben je zo in het centrum van Sint-Maartensdijk. Maartenshof heeft een gezellige recreatieruimte en er is wekelijks een huisartsenpraktijk aanwezig.
Ontspannen
Natuurgebied De Pluimpot
De Pluimpot is een klein natuurgebied met een rijke historie. De Pluimpot is namelijk het laatste spoor van de geul die het eiland Tholen tot 1556 in tweeën sneed. Door de Deltawerken is het nu een afgedamde zeearm die als hoogwatervluchtplaats en broedgebied voor kustvogels zoals scholeksters, visdiefjes en kluten dient. Ook de zoutplanten en orchideeën grepen hun kans om zich te settelen op de dijken en aan de rand van de oever. De Pluimpot is toegankelijk over de paden op de dijken. Het hele jaar door zijn er vogels te zien. Direct naast het pad is de oever van de watergang begroeid met doorgeschoten bosplantsoen. Er is een wandelroute beschikbaar die begint op de Markt. (Verkrijgbaar bij Wegwijs Lokaal of download de route hier.
Nationaal Park Oosterschelde
Sint-Maartensdijk grenst aan Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. Via de stormvloedkering staat het park in open verbinding met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit. De slikken en zandplaten die bij vloed onder water staan, vallen bij eb weer droog. De Oosterschelde is vanwege deze getijdennatuur een uniek gebied: een dynamische wereld van wind, water, slikken en schorren. Daarnaast heeft de Oosterschelde een fascinerende onderwaterwereld met bruinvissen en zeehonden en de stenen van de dijken zijn omgetoverd in een kleurrijk tropisch aandoend rif. Honderden soorten planten en dieren leven in het water en in de brakwater natuurgebieden eromheen. De Oosterschelde is een thuis, een kraamkamer en een wegrestaurant tegelijk. (Bron: np-oosterschelde.nl, ook voor meer informatie)
Bewegen in de natuur
Sint-Maartensdijk is de ideale uitvalsbasis om lekker te bewegen in de natuur. Via de welbekende knooppuntroutes kan je zelf mooie wandelingen of fietstochten uitzetten in de omgeving. Eventueel met een elektrische fiets, die lokaal te huur is. Suppen, stand-up-paddling, is tegenwoordig erg populair en ook een leuke manier om te genieten van de natuur. Bij Catalina SUP vind je meer informatie.
Horeca
Partycentrum Haestinge In het sport- en gemeenschapscentrum zijn inwoners van harte welkom voor een kop koffie met gebak bijvoorbeeld na een wandeling in het nabijgelegen natuurgebied. Ook voor vergaderingen, feesten en partijen ben je hier aan het goede adres.
Hotel B&B Het Kosthuys Deze veelzijdige accomodatie in het hartje van Sint-Maartensdijk telt 10 comforatabele kamers voor maximaal 20 personen, een brasserie en vergaderfaciliteiten.
Wegwijs Lokaal In deze veelzijdige winkel kan je ook terecht voor een lekker kopje koffie, waar regelmatig versgebakken lekkernijen geserveerd worden. In de zomer komt er een fijn terras bij.
Restaurant Smaek is onderdeel van recreatiebedrijf de Gorishoekse Hoeve en verwelkomt graag haar gasten en voorbijgangers. Geopend van april tot oktober.
Restaurant De Zeeuwse Parel is onderdeel van het gelijknamige vakantiepark en is geopend in het hoogseizoen en tijdens de schoolvakanties. Het heeft een gezellig groot terras met uitzicht op het zwembad.
Brasserie De Zeester is onderdeel van een complex wat in 2022 is gerealiseerd en ligt fantastisch aan het water met uitzicht over het Nationaal Park de Oosterschelde en bij mooi weer zie je in de verte de Zeelandbrug.
Het Oude Postkantoor aan de Oostvest is in de zomermaanden geopend. Ze maken heerlijk ambachtelijk ijs, waar je op het zonnige terras van kunt genieten.
Overige horeca
B&B Brasserie Die Meid is gevestigd aan op Markt 46.
Vers belegde broodjes afhalen kan bij Slagerij Op den Brouw op de Markt.
Diverse snackbars en een pizzeria bieden gemak voor een snelle maaltijd.
Het Baken van Tholen op de weg naar Stavenisse bevindt zich deze B&B met theetuin. Het hele jaar door geniet je hier van een high-tea. In de zomermaanden is het terras geopend.
In de directe omgeving vind je diverse campings en vakantieparken waar in het seizoen volop faciliteiten zijn. De gastvrije locaties zijn zowel bestemd voor vakantiegangers als voor de inwoners. Kijk hier voor een overzicht van alle vakantieparken.
Sport
In Sint-Maartensdijk zijn veel sportverenigingen actief. Bij Gemeentelijk Sportpark Haestinge vind je onder andere de volgende sportclubs: voetbalvereniging SV Smerdiek, ontstaan in 1941 die nog steeds grote bekendheid geniet in de regio. Ook tennissers, badmintonners en korfballers kunnen op het sportpark terecht, bij Tennisvereniging Jacoba van Beieren of Badmintonvereniging Space Shuttle.
Wandelen en fietsen in clubverband
Sint-Maartensdijk kent een actieve wandelsportvereniging met meer dan 200 leden. Er worden regelmatig wandeltochten georganiseerd. Meer informatie vind je bij Wandelsportvereniging de Oosterscheldestappers, Tourclub Tandje Bij organiseert op zaterdagmiddag en woensdagavond leuke fiets-tourtochten en Tourclub De Bidon is actief op zondagmorgen en dinsdagavond.
Diverse sportactiviteiten
Bij Sport- en Gemeenschapscentrum Haestinge vinden ook de volgende sportactiviteiten plaats: zumba en kinderzumba, gymles, judo, pilox, volleybal (Thovo), 55+ sport, ouderengym, trimclub Naks, tai chi, volksdansen, linedance.
Overige sportverenigingen:
- Hengelsportvereniging De Oosterscheldevissers
- Sportvereniging NAKS (koepelorganisatie)
- SHF Gymnastiekvereniging
- Biljartclub De Muie
- Koersbalvereniging Gezelligheid voor Alles
Vitaal Smerdiek
Vitaal Smerdiek is een initiatief van de buurtsportcoaches van de gemeente Tholen, dat bewegen en daaraan gekoppeld de ontmoeting in Smerdiek stimuleert. De werkgroep heeft aandacht voor kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld ouderen. Ze willen eenzaamheid tegengaan en ouderen ondersteunen bij langer zelfstandig wonen. Doel is om verbindingen te leggen tussen inwoners, verenigingen en andere organisaties voor een fitte vitale kern. En, sport verbroedert, dus bij sportief bezig zijn werk je niet alleen aan je lichamelijke conditie, maar versterk je ook je sociale contacten. Het project is gericht op alle leeftijdsgroepen. Wil je meer weten over Vitaal Smerdiek? Stuur dan een e-mail naar Bo.vankeulen@tholen.nl
Zwembad
Openluchtzwembad Haestinge wordt momenteel volledig gerenoveerd. Het is de bedoeling dat het totaal vernieuwde zwembad in 2023 de poorten opent. Tot die tijd kunnen zwemmers terecht bij zwembad de Spetter in Tholen, of in natuurwater bij het nabij gelegen strandje.
Cultuur
In Sint-Maartensdijk is ook op cultureel gebied van alles te doen. Sport- en gemeenschapscentrum Haestinge speelt hierbij een belangrijke rol.
Muziek
Hier vind je Muziekvereniging Euterpe, bestaande uit een fanfareorkest, een jeugdorkest en blaaskapel “Dak d’r af”. Want wat is een dorp zonder muziekvereniging? Je ziet de muziekvereniging bij concerten binnen en buiten, Koningsdag, optochten en andere feestelijke gelegenheden. Belangrijk voor de leefbaarheid in Sint-Maartensdijk en de omliggende dorpen.
Toneel
Jaarlijks organiseert Jongerenvereniging PJZ een toneelvoorstelling in het gemeenschapscentrum.
Kunst
Atelier Puck Meijer aan de Haven in Sint-Maartensdijk biedt voornamelijk Thoolse landschappen in olieverf. Op afspraak kan je haar collectie bekijken, mail voor een afspraak naar puck.april@gmail.com
Evenementen Comité Smalstad (ECS)
ECS verzorgt diverse activiteiten. Denk aan de viering van Koningsdag, Buurtspeeldag, lampionoptocht, de intocht van Sinterklaas en andere activiteiten. Een van de topactiviteiten van het ECS – in samenwerking met de Dorpstafel – is het bekende timmerdorp, waar basisschoolleerlingen in de laatste week van de zomervakantie terecht kunnen om een mooie blokhut te bouwen. Dat zorgt voor veel blije gezichtjes! Houd de Facebook-pagina in de gaten voor komende activiteiten!
Koren
Vanuit de kerken zijn verschillende koren actief in Sint-Maartensdijk, zoals het projectkoor Maartensdijk en Zangvereniging Met Hart en Stem.
Kerken
In Sint-Maartensdijk zijn diverse Protestante kerkgenootschappen aanwezig. Meer informatie over de kerken in Sint-Maartensdijk vind je hieronder:
Hervormde Gemeente Rehoboth
De Hervormde gemeente Rehoboth kerkt sinds 1965 in het kerkgebouw aan de Westvest2. Iedere zondag om 10.00 uur is er een dienst.
Hersteld Hervormde Gemeente Sint-Maartensdijk
De Hersteld Hervormde gemeente komt samen in de Maartenskijk, Hazenstraat 1. Iedere zondag om 9.30 en 14.30 uur zijn er diensten.
Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland
De Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland heeft een kerkgebouw aan de Westpoort 1. Zondagse erediensten worden gehouden om 9.30, 14.30 en 18.30 uur.
Gereformeerde Gemeente in Nederland
De Gereformeerde Gemeente in Nederland houdt kerkdiensten in het kerkgebouw aan de Westvest 15. Iedere zondag om 9.30 en 15.30 uur.
Katholieke kerken vind je in Tholen en Oud-Vossemeer. Kijk hier voor een volledig overzicht van kerken op Tholen.
Sociaal
Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse
De Dorpstafel is de spreekbuis voor de inwoners van Smerdiek. De Dorpstafel is al vele jaren actief en houdt zich met diverse zaken in het dorp bezig. Denk hierbij aan onderwerpen zoals openbare ruimte, invullen van bepaalde gebieden in het dorp, bouw van woningen, leegstand. De Dorpstafel geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het gemeentebestuur en ook aan de politiek. Zo is onder andere Natuurspeelplaats Sint-Maartensdijk tot stand gekomen, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen met natuurlijke materialen. En mede door de inzet van de dorpstafel wordt op dit moment het zwembad volledig gerenoveerd. De Dorpstafel heeft ook aandacht voor de toekomst. Hoe willen we als dorpsgemeenschap dat ons dorp er over 10 jaar uitziet? Om de wensen inzichtelijk te krijgen ontwikkelt de Dorpstafel een dorpsvisie. De mening van de inwoners is hierbij van groot belang. Wil je meer weten of jouw visie delen? Mail naar dorpstafel@zeelandnet.nl of kijk op de Facebookpagina
Leger des Heils, Loods 3
Het Leger des Heils is gevestigd in het dienstencentrum Loods 3 aan de Sportlaan. Het biedt hulp op sociaal maatschappelijk terrein en geeft steun op plaatsen waar daar behoefte aan is. Het is een plaats waar mensen elkaar, onder het genot van een bakje koffie, kunnen ontmoeten (in ’t Trefpunt) en tegen redelijke prijzen gebruikte spullen kunnen kopen bij de kringloopwinkel en bij kledingwinkel Gaaf en Goed. Mensen in noodsituaties kunnen ook eten, meubels en kleding krijgen. Bij het sociaal spreekuur kan je terecht met vragen over een uitkering of belasting. En voor levensvragen kan je aankloppen bij maatschappelijke dienstverlening
Stichting Hart tot Hart Tholen
Stichting Hart tot Hart Tholen helpt gezinnen die om wat voor reden dan ook, in financiële problemen verkeren. Zij helpen met eerste levensbehoeften. Dit gebeurt door het samenstellen en uitdelen van voedselpakketten. Voor materiele goederen is er een samenwerking met het Leger des Heils.
Jij op Tholen
De buurtsportcoaches en jongerenwerkers van Jij op Tholen organiseren samen met de inwoners veel activiteiten voor de jeugd. Het streven is dat alle inwoners actief worden op sportief en cultureel gebied. Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten. Ook jongeren die ondersteuning nodig hebben kunnen hier terecht. Dit kan zijn in de vorm van een luisterend oor, een activiteit of gesprek. Het jongerenwerk staat klaar voor vragen over de jongere zelf, vrienden, thuis, school, werk of de coronamaatregelen. Jij op Tholen organiseert ook een Mama café en activiteiten voor mantelzorgers en vrijwilligers.
Samen Doen
Samen Doen is een spaarprogramma in de gemeenten Tholen en Bergen op Zoom. Met Samen Doen kunnen punten worden gespaard bij deelnemende lokale winkeliers, ondernemers en instellingen. Behalve voor jezelf, sparen spaarders ook voor een spaardoel. Dit kan zijn een vereniging, club of een ander maatschappelijk, lokaal doel. Je kunt zelf kiezen voor welk goed doel je wilt sparen.
Seniorweb
Ben jij al digitaal mobiel? De corona tijd heeft ons geleerd, dat we fysiek veel minder mobiel kunnen zijn. We zijn meer gebruik gaan maken van de digitale mogelijkheden zoals beeldbellen, beeld vergaderen, beeldwerken, beeldschool en beeldkopen, via webwinkels inkopen doen.
Ouderdom kan ook fysieke mobiele beperkingen opleveren waardoor we meer aangewezen worden op andere mogelijkheden om te communiceren, bijvoorbeeld voor een digitaal uitje of om ons te vermaken. De computer, tablet of smartphone kan ons daarbij helpen. Het is dan wel belangrijk dat we met deze middelen een beetje overweg kunnen. Al jaren zijn we in Maartenshof bezig om ouderen te helpen omgaan met deze middelen. Seniorweb helpt mensen individueel met hun vragen over het werken met laptop, smartphone of tablet.
Overige verengingen & organisaties
Ondernemersvereniging Smalstad
Ondernemersvereniging Smalstad behartigt de belangen van ruim 45 aangesloten ondernemers. Sint-Maartensdijk mag zich gelukkig prijzen met de aanwezige middenstand. Om dit te behouden moet wel blijvend geïnvesteerd worden. Online producten bestellen kan makkelijk lijken, maar een goede middenstand is belangrijk voor de leefbaarheid in het dorp. Een winkel is er natuurlijk in eerste instantie voor je boodschappen, maar het is ook een ontmoetingspunt. Ook voor het verenigingsleven is een vitale middenstand van belang uit het oogpunt van sponsoring. Meer informatie vind je op de Facebookpagina of via info@ondernemersverenigingsmalstad.nl
Neem ook eens een kijkje bij onderstaande verenigingen.
- DVN – Tholen Diabetes vereniging
- Vrouwen van Nu
- Huurdersvereniging Samen Sterk
- Nederlandse Micropulling Organisatie
- EHBO-vereniging, afd. Sint-Maartensdijk
- Vrouwenvereniging Sola Gratia
Geschiedenis
Haestinge
Sint-Maartensdijk heette vroeger Haestinge. Het kleine dorp aan de Pluimpot lag juist op een plaats aan deze zeegeul waar sterke eb- en vloedstromingen waren. Vandaar dat dit deel van de Pluimpot Haest-Ee werd genoemd (Haest = snel en Ee = waterstroom). De haas op het wapen van Sint-Maartensdijk is ongetwijfeld ontstaan vanuit een verbastering van de oude naam van de plaats waarin een verschuiving plaats vond van Heast-Ee naar Heas tee.
Smalstad, verbonden met Oranje
Al in de 13e eeuw wordt Sint-Maartensdijk genoemd in de Nederlandse geschiedschrijving. Eind 14e eeuw verwierf de familie Van Borssele het kasteel ten noorden van Sint-Maartensdijk. Dit kasteel was ook het thuis van heer Frank van Borssele en gravin Jacoba van Beieren. Alienora van Borssele, de zuster van Frank, heeft de plaats in 1485 stadsrechten geschonken, waardoor de smalstad versterkt kon worden met wallen, vesten en drie poorten. Via de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Egmond – beter bekend als Anna van Buren – kwam het kasteel Sint-Maartensdijk in de 16e eeuw in het bezit van de Oranjes. Uiteindelijk is het na een periode van verval in 1818 afgebroken. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn er archeologische opgravingen gedaan naar de overblijfselen. Tegenwoordig is alleen de slotgracht nog zichtbaar, aan de rand van het dorp.
Vanaf de zestiende eeuw is Sint-Maartensdijk één van de acht Zeeuwse smalsteden. Dat zijn kleinere plaatsen met stadsrechten maar zonder zitting in de Staten van Zeeland. In Streekmuseum De Meestoof is meer informatie te vinden over de band van Sint-Maartensdijk met de Oranjes, een band die nog steeds bestaat. Zo bezocht Koningin Beatrix Sint-Maartensdijk in 1996 en Koning Willem-Alexander is momenteel Heer van Sint-Maartensdijk.
Maartenskerk
De Maartenskerk ligt achter het marktplein. De bouw van de kerk startte in de veertiende eeuw en de kerk is in gotische stijl opgetrokken. In de kerk bevinden zich verschillende grafmonumenten, onder andere voor leden van de families Van Borssele en Liens, die beiden een belangrijke plaats innemen in de historie van Sint-Maartensdijk.
Gemeentehuis
Het monumentale gemeentehuis is in ca. 1590 gebouwd en volgens een gevelsteen in 1628 verbouwd. Na een verbouwing in de 20e eeuw zetelde het gemeentebestuur van Tholen in het pand tot 2008. Daarna is het tot 2019 in gebruik geweest als hotel. Het complex is in 2021 aangekocht door een Thoolse ondernemer die het weer een publieke functie wil geven in samenwerking met de Gemeente Tholen en de gemeenschap van Sint-Maartensdijk.
Pluimpot
Sint-Maartensdijk had ooit een haven aan de Pluimpot. Dit was een zijgeul van de Oosterschelde. Door de Watersnoodramp in 1953 is de geul bij Gorishoek afgedamd. De haven viel daardoor droog, waardoor het huidige natuurgebied De Pluimpot is ontstaan.
Dorpswandeling
De historie komt tot leven als je de tijd neemt voor een dorpswandeling door Sint Maartensdijk, te verkrijgen bij Wegwijs Lokaal aan de Kaaistraat.
Terug in de tijd van Sint-Maartensdijk
Een enthousiaste werkgroep wil de geschiedenis van “Smerdiek” beter toegankelijk maken. Meer informatie vind je op deze website Kasteel van Sint-Maartensdijk.
Kijk ook eens op: