Ga naar hoofdinhoud
sint-philipsland-tholen-02

Woonkernen: feiten, DNA en overige bijzonderheden

Sint Philipsland, parel aan de Oosterschelde

Het huidige dorp Sint Philipsland is in de 17e eeuw opnieuw opgebouwd nadat de voorloper van het dorp door een stormvloed in de golven is verdwenen. Zodoende is het de jongste kern van de gemeente Tholen. Vastberaden hebben de bewoners er hun dorp en hun bestaan weer opgebouwd. Sint Philipsland is een typisch ringvoorstraatdorp, zoals je die in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland welk vaker tegenkomt. En toch is een bezoekje meer dan de moeite waard. Wie de opvallend brede Voorstraat verkent, zoals overal haaks op de dijk, voelt en ziet de jonge geschiedenis. De vele winkeltjes verdwenen, maar wat bleef is de hechte, betrokken gemeenschap. Een opsomming van de vele sportclubs en verenigingen zegt alles.

De mensen zijn hier vriendelijk en groeten elkaar nog

Elna Boon, Sint Philipsland

Sint Philipsland ligt op het gelijknamige eiland en is het kleinst bewoonde (uiteraard inmiddels voormalig) eiland van Zeeland en kenmerkt zich door een prachtig polderlandschap, dat omringd wordt door de Oosterschelde. Het water is hier rondom altijd dichtbij, de dijken dagen uit om te beklimmen en te genieten van het uitzicht over water én land. Overal wordt u beloond! Sint Philipsland is een heerlijk eiland om te ontdekken, te voet of per fiets. En dan doet u natuurlijk ook de voormalige veerhaven van Anna Jacobapolder aan waar vroeger het veer naar Zijpe vertrok, bij Bruinisse op Schouwen-Duiveland.

In april 2018 is een nieuwe wandelroute in gebruik genomen onder de welluidende naam Parelroute Sint Philipsland. Want parels, die heeft Sint Philipsland genoeg!

Terug in de tijd van Sint Philipsland

In de 15e eeuw nam Anna van Bourgondië het initiatief om een stuk schor te bedijken tussen de Slaak en het Zijpe en stichtte het dorp Sint Philipsland, dat zij de naam gaf van haar vader, hertog Philips van Bourgondië. Een eeuw later verdween het dorp echter in de golven van de zee en werd in de 17e eeuw opnieuw bedijkt. De brede Voorstraat loopt van de dijk naar de achtkantige zaalkerk uit 1668 aan de vierkante ring. Op de dijk staat korenmolen De Hoop uit 1724, een houten molen. In 1925 werd aan de rand van het dorp een 27 meter hoge watertoren gebouwd. De voormalige zelfstandige gemeente Sint Philipsland is in 1988 samengegaan met de gemeente Tholen.

Meer weten over de historie van Sint Philipsland? Kijk dan ook op de website van het Gemeentearchief.

Verenigingen in Sint Philipsland:

Culturele verenigingen
Muziekvereniging Concordia 

Sportverenigingen
Tennisvereniging De Ruucstoppelen
Voetbalvereniging NOAD ‘67
Stichting Voetbalschool
Zeehengelclub De Makreel
IJsvereniging De Tramput
Stichting wandelavondvierdaagse
Postduivenvereniging De Vredesduif

Overige verenigingen/organisaties
EHBO afd. Sint Philipsland/Anna Jacobapolder
Basisonderwijs voor leerplichtigen
Stichting Dorpsbelangen
Vrouwen van Nu afd. Sint Philipsland
Nederlands hervormde vrouwenvereniging Rondom het Woord
Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging

Uitgelichte bedrijven

Back To Top